top of page

Jak vybrat svatební šaty?

Koupit, půjčit nebo nechat ušít? Jak najít ty pravé, jak se o ně starat a jaké šaty zvolit, když se vdáváte těhotná? Dnešní článek Vám pomůže rozhodnout se, jakou cestu při výběru zvolit.

Pravděpodobně každá žena někdy snila o tom, jak kráčí uličkou k oltáři v krásných bohatě zdobených svatebních šatech s dlouhou vlečkou a závojem nebo jak prochází lesní pěšinou v lehkých vzdušných šatech, které by jí leckterá víla záviděla. Je dost možné, že od té doby se preference každé z nás dost změnily, také trendy se pohnuly jinam a hlavně existuje obrovské množství střihů a barev, o kterých jsme nikdy předtím neměly ani tušení. Jak si tedy v tom obrovském množství možností vybrat?


I když ještě nemáte žádnou představu o tom, jak budou šaty vypadat, je na místě se nejprve zamyslet nad tím, co s nimi budete dělat po svatbě?

Pokud si je chcete nechat a nosit je i poté, nabízí se cesta šaty koupit nebo si je nechat ušít v nějakém jednodušším střihu. Já například svoje nosím stále s džínovou bundou a hnědými koženými sandálky :-) Pokud jejich nošení neplánujete, nabízí se půjčit si je ve specializované půjčovně nebo si je nechat ušít či koupit už hotové, a následně je prodat. V případě následného prodeje však musíte brát v potaz, že je dost pravděpodobně už neprodáte za plnou cenu a potrvá déle, než se najde vhodná zájemkyně, které budou sedět - zvlášť pokud máte specifické míry.


Něco půjčeného...

Pokud se rozhodnete vstoupit do půjčovny (a rozhodně bych Vám to doporučovala, abyste si užily pocit, že jste nevěsta a minimálně zjistily, co Vám sluší), nelpěte tolik na svém přesvědčení, co Vám sluší a co je zcela vyloučené. Možná se nakonec budete divit, jaký střih a barva Vám bude nakonec sedět nejvíce. Poradkyně budou dělat jistě vše proto, abyste odcházela s těmi pravými.

Na zkoušení svatebních šatů v půjčovně se vždy dohodněte předem, aby na Vás měly poradkyně dostatek času a mohly se Vám skutečně plně věnovat. Běžná doba, kdy se Vám poradkyně v půjčovně svatebních šatů věnuje, je hodina až hodina a půl. Za tuto dobu stihnete vyzkoušet 5-10 svatebních šatů (závisí vždy na tom, kolik kamarádek si vezmete sebou a jak moc budete rozhodná). Standardně je zpoplatněno i samotné zkoušení (jednorázový poplatek se pohybuje ve výši 250 - 700 Kč - někdy i s nabídkou sektu pro Vás i Váš doprovod). Pokud si šaty ale nakonec v půjčovně vyberete nebo se později pro šaty vrátíte, půjčovny nemají potíž poplatek Vám z celkové ceny odečíst.


Pokud přemýšlíte, jak dlouho před svatbou udělat průzkum trhu a začít řešit návštěvu salónů, ideální doba je 3-6 měsíců před Vaším velkým dnem. Šaty samozřejmě můžete vybrat i za dobu kratší, ale již riskujete, že na Váš termín budou zamluvené, nebo se nestihnou upravit tak, aby Vám seděly. Poslední drobné úpravy je totiž možné dělat maximálně týden před svatbou, ideálně však měsíc, kdy probíhá poslední zkouška.


Běžnými úpravami, kterými se v půjčovně zabývají je úprava délky, vytvoření záševků pro případ, že některé části šatů odstávají, všívání krajek do výstřihu nebo tvarování rukávku. Šaty je problematické zužovat, jelikož šev je pak velmi silný, a proto vždy viditelný. Logicky je také nemožné šaty rozšiřovat. Vždy se proto snažte vybrat šaty takové, které budou potřebovat co nejméně zásahů a snažte se razantně nehubnout a ani nepřibírat.

 

Něco ušitého...

Nechat si ušít šaty je vhodné v případě, pokud sníte o atypických šatech, které jste nikde v půjčovně a obchodě neviděly. Někteří krejčí jsou schopní ušít svatební šaty jen podle fotografie, a to i za nižší pořizovací cenu, než za jakou byste šaty pořídila ve značkové prodejně. Je vždy důležité, ujasnit si barvy - nejlépe vzorkem barevného odstínu, který sami přinesete a použitý materiál. Použitím levnějších materiálu snížíte cenu, ale můžete také vypadat dost lacině.

Šití svatební šatů zabere cca 1-2 měsíce a i zde je vhodná zkouška, na které lze doladit ještě poslední nedokonalosti. Na změnu střihu, barvy nebo použitého materiálu je v této chvíli již dost pozdě. Věnujte proto dostatek času sjednocením Vašich představ s možnostmi krejčího.

 

Něco nového...

Nové šaty mají svoje kouzlo. Budete první, kdo v nich prožije svůj Velký den a už navždy z nich bude vyzařovat jakási nostalgie.


Pořizovací cena může být hodně vysoká, ale není to pravidlem. V současné době se na jednodušší střihy svatebních šatů orientují i běžně dostupné textilní řetězce. Záleží tedy na tom, jakého výrobce nebo návrháře zvolíte. Rozhodně se ale hodí, mít možnost si šaty před nákupem vyzkoušet nebo je mít alespoň možnost vrátit. Pokud vsadíte všechno na levné šaty dovezené z Číny, musíte počítat s tím, že po dlouhé době čekání dostanete nevzhledně vypadající balík (poté, co jste si ho dost možná vyzvedly od celní správy), který bude obsahovat pomačkané šaty z levnějších materiálů. Možná nejste nároční, s obsahem se prostě spokojíte a šaty i tak naplní Vaše očekávání. Jestli ale nároční jste a chcete, aby Vám šaty dobře padly, nemusely jste vynakládat další finance na jejich případnou opravu a nesnesete představu, že na sobě máte tu nejlevnější JAKOŽE krajkovinu a tyl, kterou zpracovávaly ruce, jenž za svou práci nedostaly řádně zaplaceno, na Aliexpress prostě zapomeňte. Co chcete dělat se šaty, se kterými jste chvíli před svatbou nespokojeni? Co chcete dělat se šaty, které dost dobře nejdou vrátit a díky méně kvalitnímu materiálu víte, že půjdou horko těžko prodat?


Pokud se tedy shodneme na tom, že si raději vyberete možnost, kdy si šaty nejprve zkusíte a budete si je moct osahat, gratuluji :-) O jednu starost méně. Teď ještě najít ty pravé!


Stejně jako u ostatních kusů oblečení, platí i u svatebních šatů, že ne každý střih sluší všem druhům postav. Vhodný střih se odvíjí od Vaší výšky, velikosti poprsí, břicha, paží a boků.

V hlavní roli výška

Pokud jste, hledejte spíše splývavé šaty, které tak budou podtrhovat Vaší výšku. Bohaté princeznovské sukně s kruhovými spodničkami nechte ženám menšího vzrůstu. Nicméně i drobná žena může sáhnout po splývavých šatech. Neměla by ale zapomínat na šaty na vysokém podpatku.


V hlavní roli poprsí

Může se to zdát překvapivé, ale pro ženy s malým poprsím je vhodný hluboký výstřih. Nechte si ale poradit, jaké vhodné prádlo pod šaty zvolit, abyste podpořily držení prsou a prádlo zároveň nebylo vidět. Zazáříte také v korzetových šatech se všitými košíčky s push-up efektem. Ramínka volte spíše úzká, špagetová.

Ženy s větším poprsím pak ocení pevný korzetový živůtek, který poprsí zpevní. Nemusíte se bát většího vykrojení, ale pozor na to, aby poprsí nikde "nepřetékalo." Pokud se tak stane, není to ten správný střih. Upotřebíte spíše širší ramínka.

V hlavní roli bříško a paže

V případě většího bříška hledejte šaty, které nebudou mít bohatou princeznovskou sukni a řasení. Sukni volte spíše jednoduchou a splývavou, živůtek pevný, může být i korzetový. Štíhlé ženy mohou sáhnout i po dvoudílných svatebních šatech nebo šatech lehkých materiálů, které kopírují postavu


Máte-li silnější paže, hodí se krajkový živůtek s prodlouženým rukávem, který Vám pomůže tyto problematické partie zamaskovat.

V hlavní roli boky

Boky většinou nepůsobí potíž, jelikož jsou pod sukní většinou době skryty. Pokud ale chcete své boky naopak zdůraznit, zvolte šaty střihu mořská panna, které kopírují Vaší postavu až ke kolenům, kde se poté sukně rozšiřuje

 

Něco použitého...

Šaty nemusíte nutně pořizovat úplně nové. Je to přece jen investice do něčeho, co se ve Vašem šatníku dost možná ani neohřeje. Některé nevěsty se po svatbě svých nových šatů zbavují, a to může být právě Vaše šance, najít ten správný kousek. Opět byste ale neměly sáhnout po šatech, které si nemůžete předem vyzkoušet a nemáte možnost prohlédnout si kvalitu a případné vady.

Půjčovny se také čas od času zbavují šatů ze starších kolekcí a i zde můžete najít ty pravé. Zpravidla se jedná o období po svatební sezóně. Zkuste sledovat blízké půjčovny na sociálních sítích a snadno se dozvíte, kdy plánují výprodej.


Pokud jste naopak zakoupili nové svatební šaty a po svatbě jste se rozhodli je prodat, můžete je zkusit nabídnout půjčovně a Vaše šaty budou vesele sloužit dál.


Těhotenské svatební šaty

Pokud se vdáváte v prvních měsících těhotenství, platí pro Vás stejná pravidla střihu jako jsem popsala v sekci Něco nového... Jelikož ale později dopředu nevíte, jak a kdy se Vám bříško bude zvětšovat, je dobré zvolit střih, který Vám v tom nebude nijak vadit. To Vám dopřejí šaty empírového střihu, které se pod prsy rozšiřují. Můžete ale zvolit i upnutější střihy, které zkopírují Vaší postavu - nejlépe z elastického materiálu.


Mám šaty! A co dál?

Gratuluji, konečně jste si vybrala ty pravé! Jak o ně ale pečovat, aby ve svatební den zářily spolu s Vámi?

  • Pokud máte šaty z půjčovny, vyzvednete je den před svatbou a den po svatbě vracíte, v případě víkendu v pondělí.

  • Šaty neskládejte a nepřehýbejte! Nechte je nejlépe volně viset

  • K tomu, abyste si oblékla svatební šaty, budete potřebovat asistenci. Většina svatebních šatů se obléká až po dokončení svatebního líčení a svatebního účesu, aby nevěsta nemusela tak dlouho sedět v těžkých šatech, sešněrovaná a s neforemnou spodničkou. Musíte proto dávat velký pozor na to, abyste účes ani líčení oblékáním nepoškodila. Budou se jistě hodit ruce navíc. Asistent, který Vám pomáhá do svatebních šatů, by měl stát na židli nebo stoličce nad Vámi pro snadnější manipulaci a roztahovat šaty tak, aby Vám sklouzly pouze po rukou a nepoškodily účes.

  • Můžete tomuto procesu předejít i tak, že zvolíte lehké svatební šaty, které si obléknete již před přípravami nebo při jejich výběru vyzkoušíte, zda se do nich dostanete spodem

  • Pokud jste svatební šaty v průběhu svatby poškodila a jsou Vaše, máte smůlu. Pokud je máte půjčené z půjčovny, máte smůlu větší, protože zaplatíte navíc i poplatek za poškození, a to ve výši hodin strávených opravou. Pokud jsou šaty výrazně poničeny nebo jsou znečištěné tak, že na šatech i po vyprání zůstane skvrna, platíte celkovou hodnotu šatů. Více informací se dočtete ve smlouvě, kterou Vám salón předloží. Věnujte ale více energie tomu, aby se šaty nepoškodily než tomu, abyste zahladili stopy poškození. Můžete tak nadělat víc škody než užitku.

  • Půjčené šaty neperte, půjčovny se o to postarají samy a vy tak předejdete potížím, pokud by se vlivem praní poškodily. Svoje šaty perte tak, jak uvádí výrobce.


Mějte krásné šaty a užijte si svůj den naplno!





2K9A1344.jpg

Ahoj, díky, že jsi tu :-) 

Poznej, kdo se skrývá za těmito články :-) 

Chceš zasílat články do mailu? Pošli mi svou adresu

Díky za zprávu

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page