top of page

Svatební dort a jiné dobrůtky

Dnešní článek je pro všechny mlsné jazýčky, které čeká výběr svatebního dortu a dalších drobných dezertů nebo cukroví. Dozvíte se, co od Vás bude cukrář potřebovat, co ovlivňuje výslednou podobu svatebního dortu, jaké další služby Vám může cukrář nabídnout, proč je dobré mít na svatbě sweet bar, a čemu se vyvarovat, aby bylo skutečně vše dokonalé.

U svatebních dortů a dezertů platí stejně jako u jiných služeb, že čím dříve službu poptáte, tím snáze najdete skvělého cukráře na svou svatbu. Ať ale mluvíme taky trochu v číslech, za ideální dobu se považuje tři čtvrtě roku předem. Budete tak mít jistotu, že seženete dobrého cukráře s veškerým full servisem. Máte také dostatek času na to, abyste jeho výrobky ochutnali a dokázali zkombinovat ty pravé chutě.


Pokud se bude Vaše svatba konat kompletně v penzionu, který zajišťuje také jídlo a ubytování pro hosty, mohou někdy požadovat, abyste využili pouze jejich nabídku. Je proto důležité, abyste nejprve zjistili, zda souhlasí se službami externího cukráře. V případě, kdy jednotlivé služby poptáváte sami, můžete se směle pustit do výběru.


Před hlavní svatební sezónou, tj. leden - květen nabízí svatební cukráři své ochutnávkové krabičky, a to jak svatebních dortů, tak menších dezertů vhodných do sweet baru. V krabičce zaměřené na svatební dorty naleznete několik druhů korpusů, které jsou promazané různými variantami krémů. Vaším úkolem pak je korpusy i krémy různě kombinovat, abyste našli tu správnou variaci chutí.


Krabičky s minidezerty by měly obsahovat výběr toho nejlepšího, co cukrář doporučuje do sweet baru. Je vždy dobré pořídit si takovou krabičku od alespoň dvou různých cukrářů, abyste mohli chutě porovnat a ujistili se, že jdete správným směrem. Pokud Vám svatbu zajišťuje svatební agentura a ve výběru dodavatelů Vás tak plně zastupuje, může se stát, že budete o ochutnávku ochuzeni a ve finále nemile překvapeni. Pokud Vám tedy na chuti záleží, domluvte se s agenturou i na ochutnávce.


Mám vybráno! A co dál?


Jakmile máte vybráno, oslovte svého cukráře a počítejte s tím, že se s Vámi bude chtít navázat osobní kontakt - ostatně tak jako každý dobrý dodavatel, kterému na Vaší spokojenosti záleží. Na takové schůzce bude cukráře zajímat následující:

Kdy máte termín svatby?

  • Aby byl schopen předem určit, zda Vám může vyhovět a v jakém rozsahu Vám služby poskytne

Jaký máte rozpočet na dort a sweet bar?

  • Cukrář vytvoří kalkulaci toho, co jste schopní z jeho služeb pořídit a může také ovlivnit skladbu dortu nebo dezertů, doporučit Vám ekonomicky přijatelnější varianty. Celkový rozpočet na osobu za svatební dort a sladké dezerty ve sweet baru se pohybuje mezi 100 - 300 Kč. Částka může být samozřejmě vyšší. Záleží na cenách cukráře, kvalitě použitých surovin a objednaném množství.

Kolik potřebujete porcí svatebního dortu a dezertů ve sweet baru?

  • Určuje výslednou velikost svatebního dortu a to pak ovlivňuje již zmíněnou cenu. Platí, že čím větší máte svatbu, tím se možnost, že si někdo kousek dortu nedá, zvyšuje. V případě, že máte například 80 hostů, můžete si dovolit udělat dort pouze pro 60 osob. Sweet bar případný nedostatek doplní a Vy se nemusíte bát, že se na někoho nedostane a nebo se dort zbytečně nesní a vyhodí. Počet dezertů na osobu se pak pohybuje kolem 4-8ks, v některých případech stačí i 2. Záleží mimo jiné na skladbě jednotlivých kousků, velikosti svatby a délce svatební oslavy.

Jakou máte představu o svém cukroví a svatebním dortu?

  • Může se stát, že Vám ochutnávková krabička chutnala, ale budete mít na cukráře speciální požadavky, kterým nebude moct vyhovět. Vždy si proto přečtěte něco o jeho tvorbě a stylu. Pokud budete požadovat od cukráře, který se zaměřuje na moderní dezerty, klasické čajové pečivo, dost pravděpodobně neuspějete.


Sestavit výslednou podobu dortu není jednoduché. Budete mít k dispozici velké množství chutí, struktur, barev a také komponentů, které se do dortu dají přidat, např. kandované ovoce, křupavé složky, oříšky apod. Pokud si nebudete jistí, nechte si od vybraného cukráře poradit. Neměli byste se ale spokojit s tím, že dort vymyslí celý sám bez jakékoliv konzultace s Vámi, protože se tak snadno stane, že ve výsledku spokojení nebudete. Pokud Vám na stole přistane dort s čokoládovým korpusem i krémem, který je zdobený ovocem a Vy nemáte rádi čokoládu ani ovoce, bude to výsledek Vašeho odfláknutého rozhodování, a také nesprávného postupu cukráře, který by dobře mířenými dotazy měl alespoň rámcově zjistit, jaké chutě máte rádi, a co Vám naopak vadí.


Nezapomeňte také vybírat dort zásadně podle toho, co chutná Vám a neohlížejte se tolik na svatební hosty. Pokud víte, že Vaše maminka nemá ráda maliny a Vy je zbožňujete, nebo že tatínek ženicha nesnědl nikdy jiný dezert než ten, co měl kávový krém, ale Vy kávu nemáte rádi, dejte si tam maliny a dejte si tam svůj oblíbený krém. Pravdou je, že se nikdy nezavděčíte všem, ale tohle bude Váš den a ten nejdůležitější, na koho musíte a chcete myslet, jste Vy. Aby si přišli na své i milovníci malin, kávy nebo například celiaci, můžete zakomponovat jejich chutě do dezertů ve sweet baru. Dort bude podle Vašich představ a hosté budou také spokojeni.


Určitou roli při výběru hraje i barva, a to v případě, kdy Vám záleží na celkovém designu svatby a chcete, aby spolu vše hezky hrálo. Pokud nemáte žádné chuťové preference, může se tak barevnost stát Vaším odrazovým můstkem. Nebojte se také kontroverzních nových chutí, které zmnohonásobí chuťový zážitek Váš i všech přítomných hostů.


Zase ty formality...


Jakmile se Vaše představy vyjasnili a cukrář přislíbí realizaci, je stejně nezbytné, jako u jiných svatebních služeb, uzavřít smlouvu a zaplatit zálohovou fakturu. Jedině smlouva Vás může ochránit před tím, abyste dostali skutečně kvalitní produkt, na kterém jste se dohodli a to ve správnou dobu na správné místo.


To je velký bonus oproti cukroví a dortu, které Vám bude někdo dělat bez potřebných oprávnění v domácích podmínkách.


1) Pokud Váš "cukrář" vyrábí produkty jen tak doma, pravděpodobně Vám nenabídne žádnou smlouvu, která by mohla poukázat na jeho nelegální činnost a Vy tak nikdy nebudete chránění proti nedodání služeb nebo dodání služeb, jejichž kvalita neodpovídá tomu, na čem jste se domluvili


2) Domácí "cukráři" nedodržují přísné hygienické předpisy, které jsou s přípravou potravin spojené. Pokud dojde k nějaké zdravotní újmě, nemáte jak prokázat, že Vám závadné potraviny dodal právě on


Vždy proto preferujte někoho, kdo je ochoten s Vámi smlouvu podepsat. Chráníte tím sami sebe i Vaše hosty.

Přípravy


Cukrář začne na přípravě Vašem dortu a dezertech pracovat několik dní předem a v ideálním případě navštíví spolu s Vámi místo, kde bude probíhat svatební hostina. Tento krok je velice důležitý, protože cukrář tak může naplánovat ideální místo pro umístění svatebního dortu a dalších dezertů a zkontroluje, zda je na místě chladící box, který bude chladit výhradně dort a dezerty, zda je k dispozici stůl pro sweet bar a dostatečný počet dezertních talířů a příborů. Může také snoubencům zapůjčit něco ze svého inventáře, aby vše vypadalo dokonale.


Den před svatbou lze zkompletovat svatební dort. Měl by být zkonzumován do 24 hodin. Ideální je, když k rozkrajování svatebního dortu dochází mezi 15. a 17. hodinou. Dříve jsou svatební hosté ještě přejedení svatebního oběda a později je zábava již v plném proudu a blíží se doba, kdy bude zahájen večerní raut. Při špatném načasování krájení svatebního dortu se proto může stát, že si ho nikdo z přítomných neužije a bude snadno zapomenut. U ostatních dezertů se doba ideální konzumace od doby jejich výroby liší. Dezerty mohou snadno ztrácet chuťovou, ale i vzhledovou kvalitu a je tedy potřeba, aby jejich výrobu cukrář dobře naplánoval. Některé z nich je třeba připravit ještě ráno před svatbou.


Převoz a další služby


Ve svatební den ráno přichází čas na přepravu všech těch dobrot, nad kterými cukrář strávil spoustu hodin práce. Protože určitě nechcete, aby tolik práce přišlo nazmar, budete buď při převozu maximálně opatrní, nebo starost o převoz necháte na cukráři. Bude se starat o to, aby byl Váš svatební dort ve správnou dobu na správném místě a vypadal dokonale. V případě, že je nutné dort na místě ještě sestavit - například pro jeho objemnost, je pak přítomnost cukráře a převoz dortu z jeho strany vlastně nutný.


Pokud si přejete mít dort ozdobený květinami, je vhodné, aby si cukrář s floristou sdělili svoje představy a možnosti vzhledem k celkové svatební výzdobě a výsledné podobě svatebního dortu. Florista i cukrář, kteří půjdou po perfektním výsledku, budou dělat maximum proto, aby všechny komponenty byly čerstvé a svěží. Některý cukrář však může trvat na tom, že zajistí i květinovou výzdobu na svatební dort ze svých ověřených zdrojů. I v tomto případě by však měl vyřešit s floristou, který druh květin je vhodné použít vzhledem k celkové svatební výzdobě.


Dále může na místě sestavit sweet bar tak, aby vypadal lákavě a ladil s celkovým stylem svatby, během celého dne se může starat o jeho doplňování a nebo asistovat při krájení svatebního dortu. Budete tak mít jistotu, že vše bude dokonalé a že pokud se něco pokazí, cukrář bude vědět, jak si poradit. Pokud by bylo nejhůř a přece jen se dort rozpadl, jedná se stále o zodpovědnost přítomného cukráře. Tyto doplňkové služby většinou nejsou započítány do ceny dortu a dezertů.


Pokud cukrář nemůže být přítomen, nebo jste si to nepřáli, můžete dort a dezerty převést sami. Nyní ale už na svoji zodpovědnost. Cukrář by Vám měl sdělit požadavky na průběh a způsob jízdy, dort by Vám měl předat v termoboxu s protiskluzovou podložkou, který zabrání pohybu dortu uvnitř boxu. I přesto je nutné dbát na to, abyste prudce nebrzdili a najížděli opatrně do zatáček. Dostanete také rozkreslený plánek sweetbaru a instrukce, kam jednotlivé dezerty a v jakou dobu umístit. Je například důležité, aby byl sweet bar v dostatečné vzdálenosti od zbytku jídla (nejlépe na vlastním stole). Zde by se totiž jednotlivé dezerty mohly znehodnotit teplem a snadno se potřísní omáčkou. Je dobré, když tyto své požadavky zkonzultuje také s přítomnou cateringovou službou, která bude v průběhu Vašeho svatebního dne doplňovat dezerty a manipulovat se svatebním dortem. Cukrář Vám také může zapůjčit část svého inventáře, který použijete k prezentaci.


Co frčí a nefrčí?

Sweet bar

Určité věci jsou v nás stále zakořeněny. Dělají je ostatní, dělali je naši rodiče a tak někdy máme pocit, že musíme jít stejnou cestou. Nové trendy jsou vlastně takové malé revoluce, které přichází, aby to zažité změnily. Některé trendy odejdou tak rychle, jako přišly. Pak jsou ale i takové, které mají nějaký smysl, vypadají stylově, šetří Vám čas i práci a Vaši hosté si budou Vaší svatbu (díky těmto drobnostem) ještě dlouho pamatovat.


V článku často zmiňuji sweet bar, který se do našich svateb vmísil teprve nedávno. Pro někoho nepochopitelná snaha o světovost, pro ostatní příjemná změna. Sweet bar (nebo koutek s dobrotami chcete-li) není jen důstojným místem pro vymazlené dezerty, které tak dostávají lákavější punc, ale je to také krásné místo, kde setkávají lidé s podobnými zájmy, nebo také Ti, kteří se už léta neviděli. Mlsouni zde mohou vzpomínat na cukroví ze své svatby, obdivovat a poznávat nové chutě, vyměňovat si recepty a zkušenosti. Staří známí zase se sladkou dobrotou v ruce rozebírají změny z posledních let a dva zcela neznámí lidé u sweet baru odstartují zcela nové přátelství :-)


Z tohoto důvodu se také upouští od tradičního pokládání drobného cukroví na stoly. Hosté mají možnost být v pohybu, seznamovat se s novými lidmi nebo se dát nenuceně do řeči se starými známými, což dosavadní způsob konzumace sladkého pečiva příliš neumožňoval.


Výslužky

Něco, čeho se většina svatebních maminek nechce vzdát, protože je to jejich jediné možné vyjádření světu, že se jejich syn žení nebo dcera vdává. Kdo zažil jejich chystání a rozvážení všem příbuzným, kamarádům i pratetám z šestého kolene (a to ještě před svatbou), určitě na to nevzpomíná rád. Strávíte tím celý den a utratíte za to spoustu peněz navíc.


Pokud na nich někdo z Vašich blízkých přesto trvá, můžete jim kompletní zajištění výslužek přenechat. Vy s tím nebudete mít žádnou starost, žádné výdaje a oni budou spokojení, že můžou celému světu sdělit, že se vdáváte/ženíte. Vy se můžete pak více zaměřit na to, aby dezerty, které skutečně budete chtít podávat na své svatbě budou netradiční, chutné, skvěle vypadající, lehké a jedním slovem WOW!


Svatební koláčky

Patříte mezi ty, kteří si bez nich nedokážou svatbu představit a máte za to, že to je prostě hluboce zakořeněná klasika? Možná budete překvapení, ale existují i kraje, kde o svatebních koláčcích nemají ani páru a vůbec neví, co si pod nimi představit. A není divu. Jak se říká: "Jiný kraj, jiný koláček!" Já například zažila koláčky, které jsou hranaté, velké asi jako článek palce a přesto plněné klasickou náplní, viděla jsem už i malé kulaté, sypané drobenkou nebo ty, co mají podobu drobného šátečku, takže snadno rozpoznáte náplň. Jinde zase svatební koláčky nejsou plněné - těsto tvoří pouze základ a nádivka je nastříkaná zdobičkou nahoru, ozdobená mandlí, rozinkou. V Moravskoslezském kraji mi zase spadla brada, když jsem viděla Hlučínské koláče přes celou dlaň.


V některých koutech naší malé země je také stále zvykem, že si koláče pečou nevěsty s ostatními ženami samy. Je to vlastně takový rituál před samotným svatebním obřadem, který má svůj půvab. V současné době je asi již jen málo nevěst, které by se před svatbou dobrovolně zavřely v kuchyni, aby strávily několik hodin u pečení koláčů. Pokud se do koláčků budete chtít pustit samy, zvažte vždy dobře své možnosti a ochotu věnovat čas této kratochvíli :-) Nemělo by se stát, že budete ve stresu, protože nestíháte jiné důležité věci.

Pokud půjdete cestou sweet baru a moderního vzhledu dezertů, svatební koláčky pravděpodobně vynecháte. Mohou se Vám ale hodit i jako drobné občerstvení před svatebním obřadem, kdy se hosté začnou scházet. Zvažte ale množství, protože obrovské množství koláčků se po svatbě stejně nakonec vyhodí.


Mějte se sladce a užijte si svůj výběr cukráře i svůj Velký den!





2K9A1344.jpg

Ahoj, díky, že jsi tu :-) 

Poznej, kdo se skrývá za těmito články :-) 

Chceš zasílat články do mailu? Pošli mi svou adresu

Díky za zprávu

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page