top of page

Jak fotím svatbu

V jednom z minulých článků jste se mohli dočíst, že svatbu vnímám jako několik menších projektů, ze kterých následně vytvářím příběh. Jaké projekty si tedy při spolupráci se mnou ve Váš svatební den kupujete?



Příprava na Velký den

  • Nejprve od Vás musím zjistit veškeré podstatné informace o místě příprav, obřadu, slavnostního oběda, celodenním programu, tradicích, které chcete dodržet a Vaší představě o fotografiích - tzn. co potřebujete zaznamenat, na čem případně netrváte a jaké skupinky se mám zaměřit při skupinovém focení. Díky tomu si také vytvořím alespoň rámcovou představu o hostech. Budu potřebovat také kontakt na svědky, na které se budu obracet ve svatební den v nezbytných případech. Vy totiž budete mít dost svých vlastních starostí.

  • Naše společná příprava nemusí skončit jen komunikační schůzkou, ale můžeme se také lépe sesinchronizovat v rámci předsvatebního focení. Díky tomu se připravíte na to, jak s Vámi budu komunikovat a zjistíme, jak Vám to nejvíce sluší.

Reportáž z příprav

  • Mám ráda přípravy z toho důvodu, že to můžu prožívat s Vámi od samého počátku, lépe se mi daří zorientovat se v příbuzenstvu a ostatních hostech, a můžu zachytit chvilky, o kterých ani nevíte, že se kolem Vás dějí. Až všechen ten kolotoč skončí, z fotografií se dozvíte, jak ty samé okamžiky prožíval Váš protějšek, a jak Vaši blízcí zpracovávali svou nervozitu. A to je skvělé. Tato část je hodně o detailech, které miluji, momentkách a emocích.

  • Pokud nám zbývá chvilka času a nehrozí, že bychom oblékáním šatů až po líčení a účesu poškodili celkový efekt, můžeme se s nevěstou pustit také do svatebního boudoiru. Dá se ovšem realizovat také mimo svatební den za asistence vizážistky. Je to projekt, který není úplně nezbytný, ale proč nevyužít chvilky, kdy se nevěsta cítí žensky a je sluší jít to ještě více než obvykle :-)



Reportáž z obřadu

  • Pro mě začíná již příjezdem nevěsty a pokračuje velkým množstvím klíčových momentů, které je potřeba zachytit a šance je jen jedna. Jistě chcete mít fotku s maminkou, která vede ženicha k oltáři, s tatínkem, který vede nevěstu k oltáři, pokud ženich nevěstu neviděl, tak i ten doják, když ji poprvé zahlédne se svědky a svatebčany v pozadí, předávání prstýnků, polibek, podpisy, gratulace...Na akci trvající většinou tak čtvrt hodiny je to docela mazec. Před tímto aktem mi v hlavě zní hlavně toto: "Foť na šířku! Pájo, nezapomeň! Foť na šířku, není to portrét!" Poprvé jsem to totiž neudělala, soustředila se, abych zaznamenala všechny momenty, což se mi podařilo, ale na těch fotkách prostě chybělo obecenstvo, které dělá atmosféru. Takto jsem sama sebe vytrestala při výběru fotek a tvorbě prvního svatebního příběhu a od té doby je to to první na co myslím :-)



Skupinové focení

  • je peklo! Funguje tady přímá úměra. Čím více lidí, tím více jsou neukáznění a tím déle to trvá. Nastavit foťák, vyladit kompozici, všechny přeskládat aby byli vidět, vysvětlit, proč je pro novomanžele důležité, aby všichni byli vidět, napomenout hihňající se skupinku napravo, napomenout pána v hnědém saku, aby se mi koukl směrem do objektivu - CVAK-nevěsta mrkla. Napomenout hlučnou skupinku vlevo, posunout pána za nevěstou, který blokuje výhled na paní drobného vzrůstu za sebou, napomenout matku ženicha, která něco pokřikuje na matku nevěsty - CVAK- ženich se podíval jinam. Atd., atd.

  • Mnohem raději naaranžuji nevěstu a ženicha tak, aby byli obklopení svými blízkými bez nutnosti dívat se do objektivu. To je ale možné pouze u menších skupin a vytváří to uvolněnější atmosféru. Proto je pro mě důležité vědět, s kým budete chtít skupinovou fotografii a jestli máme s některou z nich možnost vytvořit jinou než tradiční fotku.



Detaily

  • Na Vašem velkém dni pracuje spousta lidí a Vy potřebujete, aby vše ladilo. Možná Vám na tom záleží hodně, možná méně. V obou případech ale velice brzy zapomenete, jak ta kytka vlastně vypadala, začne se vytrácet i jasná představa o svatebním dortu, o tom, jak byla vyzdobená svatební tabule, jak krásně vypadal váš sweet bar apod., a to asi stojí za připomenutí.



Momentky

  • Svatební den je Váš a o Vás, ale určitě rádi uvidíte, jak se bavili ostatní, nebo jak to s Vámi prožívali. Někdy se jedná o zcela náhodné kouzelné momenty, jindy je třeba jim jít trochu naproti. V obou případech se cítím jako sběratel, který prahne po tom, urvat si ten nejlepší moment, který se navíc už nikdy nebude opakovat. A to je na tom to krásné.

  • Některé momentky jsou zcela náhodné, jiným je třeba trochu pomoci. Do této skupiny řadím i zachycování veškerých tradic. Ty pro Vás chystají většinou Vaši blízcí či personál zajišťující občerstvení. Mým úkolem je pak zachytit Vaše překvapení, smích svatebních hostů atd. Zjišťuji si proto raději předem, co na Vás okolí chystá a kdy to proběhne




Focení novomanželů

  • je takovým zlatým hřebem celé akce. Právě tyto fotky vnímám jako nejdůležitější a nejvíc si je užívám. Snažím se zachytit něhu, radost, projevy lásky, ale taky něco speciálního nebo bláznivého, co Vás jako pár vystihuje. Není příliš důležité, jestli budeme v přírodě, interiéru nebo v ulicích města. Ráda dělám detaily, kde jsou zamilovaní opravdu tím hlavním objektem a nepotřebuji k tomu nic jiného, než trochu stínu a Vaší ochotu užít si intimní chvilky se svým partnerem. Pokud nám k tomu může zapadat sluníčko, je to úplně ideální stav :-)




2K9A1344.jpg

Ahoj, díky, že jsi tu :-) 

Poznej, kdo se skrývá za těmito články :-) 

Chceš zasílat články do mailu? Pošli mi svou adresu

Díky za zprávu

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page