top of page

Svatební editorial

Už jste někde slyšeli nebo četli, že se nějaký svatební dodavatel podílel na svatebním editorialu, ale nemáte ani ponětí o tom, co to vlastně je? Co to je, proč se dělají, kdo je do nich zapojený a proč ve svatební branži tak oblíbený, se dozvíte právě v tomto článku.



Co je svatební editorial a k čemu slouží?


Svatební editorial je vlastně taková promo akce, do které se můžou zapojit veškeré služby, které se točí kolem svateb a chtějí své schopnosti zpropagovat. Na svém počátku má každý editorial nějaký koncept. Může se jednat o trendové barevné kombinace, svatební styl nebo neotřelé svatební téma, které by konkrétní dodavatel chtěl mít ve svém portfoliu. Kromě svého zcela evidentního marketingového potenciálu, slouží také k ilustraci možností, které nabízí svatební místo nebo jednotliví dodavatelé. Pro všechny zúčastněné je to výzva, jak ze sebe dostat to nejlepší, pozitivně tím ovlivnit výsledný výstup a získat tak propagační materiál, díky němuž bude možné ukázat zájemcům o službu, jaké jsou jejich schopnosti a možnosti.


Na tvorbě svatebního editorialu se nepodílí pouze svatební dodavatelé služeb, kteří jsou teprve v začátcích, ale i ti, kteří se pohybují na svatebním trhu již nějakou dobu. Kromě výše zmíněného jim totiž přináší také nové kontakty, návaznou spolupráci a také možnost získat propagační materiál z typu svatby, které by se rádi zúčastnili, ale prozatím jejich služby nepoptal nikdo, kdo by jejich tužby mohl splnit. Zapojením do těchto projektů mohou také zpropagovat svou novou kolekci nebo představit rozšíření svých služeb.


Dodavatelé se mohou na editorialu podílet formou:

  • služba za službu, tzn. že dodají služby, na kterých se dohodnou s organizátorem a dostanou za to fotografie nebo videozáznam,

  • dodáním služeb a finančním podílem potřebným na úhradu občerstvení, reklamy a propagace, odměnu (ne)modelům nebo za chybějící služby (Pokud se například do editorialu nepřihlásí floristka a dodavatelé se shodnout na tom, že by bez květin nebyl koncept úplný, je možné zadat zakázku květinářce, která se editorialu nezúčastní a službu vykonává za úplatu)


Svatební editorial může být zaměřený čistě na produkty a služby, nebo se tvářit jako reálná svatba s nevěstou a ženichem. Vždy platí, že by se měla spolupráce vyplatit všem dodavatelům a materiál, který vznikl, by měli být schopní použít pro svou i vzájemnou propagaci. Pokud ke spolupráci bude poptán například fotograf, který fotí pouze koncerty a společenské akce, nemohou být angažovaní dodavatele překvapení, že nabídku odmítne. Je potřeba poptávat přímo svatebního nebo třeba produktového fotografa, pokud se jedná čistě o produkty.


Pokud dodavatelé zvolí editorial, který se tváří jako reálná svatba, je dobré vykomunikovat si předem, jakým způsobem budou fotografie a video propagovat navenek. Z mého pohledu je mnohem příjemnější přiznat všem sledujícím a návštěvníkům webu, že se jedná o nereálnou svatbu, než na své zákazníky něco hrát, protože:

  1. není žádná ostuda, že je dodavatel schopný pracovat v týmu a investovat svůj čas a finance do projektu, díky němuž může ukázat co umí

  2. držím se odjakživa hesla: "S poctivostí nejdál dojdeš!" a vždy se mi moje otevřenost vyplatila


Kdo se editorialu může zúčastnit?


Jak už jsem říkala, tak v podstatě kdokoliv, kdo se točí kolem svateb, tzn. svatební místa, salony, prodejci pánských obleků a krejčí, floristi, dekoratéři, cukráři, vizážistky a kadeřnice, šperkaři, grafici, fotografové, kameramani, cateringové firmy, barmani, provozovatelé fotokoutků, pronajímatelé automobilů, taneční školy a třeba i DJs. Koncept může být vytvořen produktově, ale i myšlenkou je ukázat produkty ve společnosti ženicha a nevěsty. Těmi mohou být jak profesionální modelové tak klidně i reálný pár. Já si například vybírám raději reálný pár, protože chci mít fotky, které odráží opravdovou lásku.


Je jasné, proč je děláme my, ale proč byste měly editorialy sledovat vy?


Berte je jako zdroj inspirace - ke svojí svatbě či oslavě. Můžete se inspirovat barevnými kombinacemi, zjistit díky nim, jaké jsou možnosti svatebních míst ve vašem okolí, a co vám může takové místo nabídnout. Můžete také získat povědomí o šikovných dodavatelích, kteří odvádí krásnou práci a vy ani nevíte, že je ve svém okolí máte. A pokud sáhnete právě po nich, protože se vám jejich práce na daném místě moc líbila, můžete si být jistí, že s vaší svatbou či oslavou se posunou ještě o level výš. Ví, jak prostor vypadá, co nabízí, a pokud jejich předchozí zkušenost odhalila nějaké mouchy, mohou se na případné překážky snáze připravit.

 

Já osobně mám editorialy moc ráda. Ráda se seznamuji s nabídkou dodavatelů, vymýšlím koncepty, které chci fotit, miluju práci v týmu, a pokud se mi s nimi pracuje dobře, moc ráda je doporučím dál. Doma se sice stresuju a nervuju z překážek, které postupně vyvstávají, ale jsem schopná kvůli výsledku, který jsem si vysnila, udělat opravdu maximum. Pocit, který pak mám z toho, že jsem to dokázala dotáhnout do konce, je k nezaplacení :-)


Pod mou "taktovkou" už vzniklo několik takových editorialů. U některých jsem se pouze spojila se svatebními dodavateli, jak popisuji výše, a u dalších jsem zapojením některých dodavatelů vytvořila podmínky pro další fotografy, kteří si daný koncept nafotili do svého portfolia - a to je něco, co v našich podmínkách v době vzniku tohoto mého projektu nemělo obdoby.


A co všechno byl v mém podání editorial?




2K9A1344.jpg

Ahoj, díky, že jsi tu :-) 

Poznej, kdo se skrývá za těmito články :-) 

Chceš zasílat články do mailu? Pošli mi svou adresu

Díky za zprávu

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page